Faaliyetlerimiz

A - Dernek yönetimi ilk olarak mevcut üyelere iş birliği yapılarak ve yurt dışındaki köylülerimizinde desteğini alarak 2001 yılında yapılan bağış ve katkılarla derneğin ihtiyacı olan hizmet binasını satın almıştır.

B - İkinci olarak Sürmelikoç köyü ve çevre halkının 50 yıldan beri gündemde olan ulaşım sorununu azda olsa çözmek için Sürmelikoç köyü istikametinde ve Peri suyu üzerinde imece usulü bir asma köprünün yapılması gündeme getirilmiş olup tüm üyelerin desteği oybirliği ile alındıktan sonra bu konuda resmi ve özel işlemleri başlatmak üzere yönetime yetki verilmiş ve yönetim kuruluda  kendi aralarında bazı arkadaşları bu işin takibi için görevlendirmişlerdir.Görevlendirilen dernek başkanı ve görevli yöneticiler ilk olarak Sürmelikoç köyü ve Çayağzı köyünün Azikan mezrasında bulunan halkı Sürmelikoç köyünde toplayarak yapılması düşünülen asma köprü ile ilgili bilgilendirerek destek istemiştir. Ayrıca yurt dışında bulunan köy halkından kişilerinde görüş ve desteği taleb edilmiş çok isabetli bir hizmet olacağı anlatılmış ve köprünün yapılmasına ittifak ile karar verilmiştir. Herkesin destek olacağı beyan edildikten sonra 2002 yılında ilk adım atılmıştır. İlk müraacat Yayladere ilçe kaymakamlığı, daha sonra Bingöl Valilik makamı ve Bingöl köy hizmetleri müdürlüğüne talep intikal edilmiştir. Asma köprünün projesi ise ancak Elazığ köy hizmetleri bölge müdürlüğünde yapılıp tastik edilmesi gerektiği dernek yetkililerine bildirilmiş  ve kabul etmemiz üzere 20 gün içerisinde Elazığda gerekli köprü projesi çizilmiş Bingöl Valilik makamına sunulmuştur. Valilik makamıda yapılması için olur vermişse de daha sonra bilemediğimiz nedenlerle 2002 yılında yapılması yönündeki ısrar ve çabalarımıza rağmen müsaade edilmemiş 2003 yılına bırakılmıştır. 2003 yılı içinde görevli yönetimdekiler işi takip etmeye başlamış iki yıldan beri başlayıp tamamlanmayan  köprü işi için Ankaraya gidilmiş ve Bingöl millet vekilimiz sayın Fevzi Berdibek beye konu intikal edilmiş ve kendisinin de desteği alınarak Bingöldeki eksik kalan işler hızla tamamlanmıştır. Valilik makamı köprünün yapılması için ikinci bir olur verilmesi üzerine…

Yılların özlemi olan ve yıllardan beri süre gelen bu köprünün temeli büyük bir heyecan ve kalabalık bir halk ile 2003 Eylül ayi içerisinde atılmıştır. İnşaat imece usulu köylülerin ve hayırseverlerin yaptıkları katkılar ile tamamlanarak 27.11.2003 tarihinde köprünün açılışı yapılmıştır.

- Yine derneğimiz her yıl geleneksel piknik ve geceler ayrıca dini bayramların üçüncü günlerinde bayramlaşma toplantıları yapmaktadır. En önemlisi ise 01.08.2004 tarihinde Sürmelikoç köyü civarında yapılmış pikniktir. Uzun zamandır birbirlerini görmeyen yurt içindeki ve yurt dışındaki köylülerimiz bir araya getirilmiş köylerimiz açısından sıcak ve tarihi bir gün yaşanmıştır. İleriki dönemlerde de Çayağzı köyümüzde buna benzer bir piknik yapılması düşünülmektedir.

D - Yine dernek üyelerinin biriken aidatları ve yapılan geleneksel gecelerden elde edilen nakit ve halkımızın yaptığı bağışlarla derneğin altındaki bodrumu yani alt katı da derneğe ilave olmak üzere satın alınmasına yönetimce karar verilmiş ve 2007 yılı içerisinde yönetim yeri satın alarak dernek ikinci bir mülkiyet sahibi olmuştur.

Bu nedenle dernek yönetimi olabilecek imkanlar dahilinde çalışmakta olup mevcut üyelere ve çevresine yararlı işler yapmak ve faydalı olabilmek hatta gerekli ilgililere katkılarda bulunmak hedefleri arasındadır. Hatta üyeler ile iletişimi kolay bir şekilde yürütmek için birgün bilgisayar ortamında iletişim ağı kurmak ve web sitesi teşkil etmek, kolay bir şekilde üyelere ulaşmak hedefinide gerçekleştirmek üzeredir. Yeter ki birlik ve beraberliğimiz devam etsin faydalı ve yararlı işler yapılmasına devam edilecektir.

Aydın Yıldırım

2007 yönetim yeni çalışmalar :

Projelerımiz ulaşım, içme suyu sorunlarını çözmek baraj gölü altında kalacak yerleşim ve araziler  Pembelik barajı ve Hidro Elektirik Santırali için kamulaştırma çalışmaları yapılmıştır. 1997 yılında DSİ tarafından hazırlatılan Pembelik barajı ve Hidro Elektirik santırali planlama raporunda yapılan çalışmalar neticesinde Pembelik gölünün oluşmasından sonra Rezervuarda 1220 dekar tarımsal ve 11.270 dekar tarım dışı olmak üzere toplam 12.490 dekar arazinin su altında kalacağı tesbit edilmiştir. Belirtilen projenin içinde Çayağzı, mezraları, Sürmelikoç ve mezraları Pembelik baraj gölü altında kalmaktadır. Baraj gölü altında kalacak yerleşim yerlerinin yerine  yeni alanların belirlenmesi, yurt içinde ve yurt dışında bulunan üyelerimizin hepsine ulaşarak aktif üye olmalarını sağlamak, yurt dışında temsilciler belirlemek, kadın üyelerden alınacak aidat oranında % 50 indirim yapmak, elektronik haberleşmeyi kullanarak dernek sitesini aktif hale getirmek.

Köy Merası : Kalkanlı, Dalbasan ve Sürmelikoç köyü arasında dava konusu olmuş mera tapulu tapusuz taşınmaz ve gayrı menkuller üzerinde kimlerin geçmişte ne hak ve menfaatleri varsa gelecektede aynı hak ve menfaatlerini saklı tutmak, korumak ve saygı göstermek koşulu ile her üç köyün muhtarlarının ilgili avukatları bir araya getirmek sureti ile davayı en kısa zamanda düşürmelerini ve barışın bu temel ilkeler etrafında sağlanmasını bekliyorum

M.İlyas Tomris

HALKIMIZA VE ÜYELERİMİZE

Tüm toplumumuzu sevgi ve saygı ile selamlar, sağlıklı, huzurlu ve refah dolu günler diliyoruz.

Derneğimizin heryıl geleneksel olarak yaptığı Kır Pikniğini bu yıl 24 Temmuz 2011 Pazar günü Zimtek Köyümüzde yaptık. 2004 yılı pikniğinin de Çemizeyni Köyümüzde yapıldığını hatırlatarak bazı değerlendirmeler yapmak istiyoruz.

Pikniklerin amacının işlevinin, etkisinin, faydasının toplum buluşması, kaynaşması, diyalog kurması, kültürel etkinlikler yaşaması olduğunu hepimiz biliyoruz.

Toplumumuz bu etkinliğin hedeflenen şekilde coşkulu ve verimli geçmesi için maddi ve manevi desteğini sunmuş ve dernek yönetimi ile birlikte çalışarak başarılı bir çalışmaya imza atmıştır.

Gurbetçilerimiz bu etkinliğin masraflarını üstlenmenin yanında bir o kadar da masraf ederek etkinliğe katılmış, bu yıl ki izin ve tatillerini köylerinde aileleri ve toplumumuzla geçirerek pikniğin yapılmasına imkan sağlamış, köyleriyle, toplumuyla buluşma ve dayanışma sağlayarak yönetim kurulu ile beraber umut ve güven sunmaya çalışmışlardır.

Bu karşılıksız ve tamamen  toplum ve köy sevgisine bağlı yaklaşım, duruş ve desteklerinden dolayı toplumun güçlenmesine, birlik ve beraberlik ortamının oluşmasına katkı sunmuşlardır.

Toplumumuz aklı, bilinci ve tecrubesiyle çıkacak zorlukları yenmeye sivil bir oluşumda birlikte çalışıp sosyal, ekonomik, kültürel kazanımlar sağlamaya muktedirdir.

Tüm toplumlar gibi toplumumuzda farklı yapı ve düşüncelere sahip bireylerden oluşmaktadır. Hiç birimizin kendi düşünce, tercih ve yöntemlerini topluma dayatma, kendisini üstün görme, egemenlik kurup otoriter olma gibi derneği kendi düşünce ve talepleri doğrultusunda olmasını  isteyip bu doğrultuda çalışma hakkı yoktur.

Toplumumuz eşitlik, özgürlük, birey hakları anlayışı ile toplum dinamiklerini çalışarak toplumumuzun aklını, iradesini, tercihlerini yapımıza ve yaşamımıza katmalıdır.

Toplumumuz bu bağlamda demokrasiye olan güven ve inancı ile sağduyusunu, hoşgörüsünü kullanarak temel birey haklarına özen göstererek birliğini ve beraberliğini pekiştirmelidir.

Toplumsal birliğin önündeki en büyük engel, toplumsal parçalanma, kültürel ve sosyal iletişimsizliktir. Birbirlerinin acılarına, hasretlerine, umutlarına, heyacanlarına yabancılaşan, duyarsız kalan dünyaların oluşması bizi toplum olmaktan çıkartır.

Aydınlanma denilen realite, kullanılmayan aklın kullanılması demektir. Aydınlanmaya da ancak eşit ve özgür bir toplum olmayı başarırsak ulaşabiliriz. Toplumumuza olan güven ve inancımız tamdır.

Herkesin bilgisine, bilincine, demokrasi anlayışını katarak toplumsallaşmaya projesinde yer almaya ve sivil oluşumda görev alıp toplumla birlikte toplum iradesine bağlı çalışmaya davet ediyor, Sağlık, huzurlu ve refah dolu günler diliyoruz.

01.09.2011     SÜR-ÇAY - YÖNETİM KURULU